Tribina "Umetnost na putu"

Šta se događa kada umetnost iz prostora namenjenih umetnosti  izmestimo „na put“ svakodnevnim aktivnostima? Kako prevazići otpor i uključiti lokalne zajednice u umetničke projekte u zajedničkim prostorima?  Kakva je pozicija žene koja je usmerila svoje umetničko delovanje na javni prostor i izašla iz okrilja formalnih institucija? Da li baš stvaralaštvo u javnom prostoru ima potencijal da pokrene preispitivanje stereotipa i promeni pogled na čvrsto utemeljene rodne uloge? Na ova pitanja pokušaće da odgovore učesnici/ce tribine “Umetnost na putu – emancipatorski potencijal umetnosti u javnom prostoru”, koja se održava u subotu, 7. septembra od 18 časova u UK “Stari grad”.

Sagovornici i sagovornice su umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor. Fokusi njihovog delovanja su različiti, ali svi teže integrisanju umetnosti u svakodnevicu svojih lokalnih zajednica i koriste je kao sredstvo kojim se pokreće promišljanje društvenog konteksta u kome deluju.

Tijana Tripković, vizuelna umetnica, podeliće svoja iskustva stečena ličnim umetničkim praksama koje pokrivaju spektar od ulične umetnosti i murala, preko ilustracija, slikarstva i grafičkog dizajna.

Milica Grujičić, glumica i jedna od pokretačica inicijative “Lančana reakcija” govoriće o potencijalu umrežavanja i solidarnih zajedničkih akcija kao polazišta za aktivističko-umetničko delovanje u javnom prostoru.

Vladimir Palibrk, pokretač i organizator rezidencijalnog strit art programa, čija je centralna lokacija Pančevo. Kroz ovaj program prošli su neki/e od najrelevantnijih umetnika/ca globalne scene ulične umetnosti, i na nekoliko nedelja aktivno učestvovali u životu lokalne zajednice.

Moderatorka je Jana Danilović, vizuelna umetnica i aktivistkinja.

Program